Gandastraat

Beschrijving

Genoemd naar het zogenaamde "Gandaklooster", later achtereenvolgens "Sint-Baafsabdij" en "Spanjaardkasteel", thans Museum voor Stenen Voorwerpen. Straattrace getrokken op de plaats van de vroegere abdijkerk na de ontmanteling van het Spanjaardkasteel in de jaren 1860. Van de bebouwing is enkel nummer 5 een vermelding waard: gecementeerde gevel uit eerste kwart 20ste eeuw, stijlkenmerken ontleend aan art nouveau in decoratie en opschrift en aan de neorenaissancestijl in de twee dakkapellen.

Bron     : Bogaert C., Lanclus K. & Verbeeck M. met medewerking van Linters A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in Belgi√ę, Architectuur, Stad Gent, ¬†Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4NB N-O, Brussel - Gent.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen, Verbeeck, Mieke