Gewad

Beschrijving

Vrij smalle en gebogen straat die, gelijklopend met de Lieve, leidt van de Burgstraat naar het Prinsenhof. Op het einde verbreedt de straat tot een driehoekig pleintje waarop ook de Abrahamstraat, de Braderijstraat en de Tinnenpotstraat uitgeven. Het straattracé, dat minstens opklimt tot de 16de eeuw, bleef ongewijzigd. De oude benaming "Keizersdreve" was ontleend aan het feit dat de straat leidde naar het "Prinsenhof" waar Keizer Karel in 1500 geboren werd.

De huidige gevelwanden vertonen voornamelijk bepleisterde lijstgevels van verschillende afmetingen. In de meeste gevallen gaat het echter om verbouwingen of aanpassingen van grote 16de-eeuwse tot 18de-eeuwse woningen die later opgesplitst werden. De achtergevels en achterbouwen uitziend op de Lieve bleven veelal wel in originele toestand bewaard.