Geografisch thema

Gillis Coppinsstraat

ID
2741
URI
https://id.erfgoed.net/themas/2741

Beschrijving

Zogenaamd naar de bouwmeester Gillis Coppins die in de loop van de 16de eeuw de brug bouwde die naar 't Meerhem leidde. Heden rechte verbindingsstraat tussen de Sleepstraat en de Kartuizerlaan, verbreed in 1877 en bebouwd met doorsnee arbeidershuizen. Aanzienlijk veranderd begin 20ste eeuw met het dempen van het vaartje die de straat doorkruiste. Aanleunend bij het oude hoekpand met de Sleepstraat, enkele behouden oudere kernen op de vroegere rooilijn. De rechter straatwand bevat overwegend twee en drie bouwlagen hoge rijhuizen (nummers 2 tot 18) met doorlopende kroonlijst. Oorspronkelijk bepleisterde en heden gecementeerde parementen met horizontaliserende kordons. De linker straatwand bevat halfweg de straat een gelijknamige steeg. De hoeken met de Gillis Coppinssteeg en de Kartuizerlaan worden recent ingenomen door nieuwe bouw.


Bron     : Bogaert C., Lanclus K. & Verbeeck M. met medewerking van Linters A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent,  Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4NB N-O, Brussel - Gent.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen, Verbeeck, Mieke
Datum  : 1979


Relaties

  • Omvat
    Stadswoning

  • Omvat
    Twee stadswoningen

  • Is deel van
    Gent zestiende-eeuwse stadsuitbreiding


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Gillis Coppinsstraat [online] https://id.erfgoed.net/themas/2741 (Geraadpleegd op 18-06-2021)