Geografisch thema

Godshuishammeke

ID
2742
URI
https://id.erfgoed.net/themas/2742

Beschrijving

Smalle en oude straat krommend van de Sleepstraat tot Nieuwland. Zogenaamd naar het alhier sinds eind 13de eeuw opgerichte Sint-Jacobsgodshuis dat in 1862 werd afgeschaft, gesloopt en vervangen door een reeks woonhuizen. Het oorspronkelijke straattracé ging bijna totaal verloren, onder meer door sloping van een straatbeluik met paar nummers aan de zuidkant zodat daar een uitgestrekt braakliggend terrein ontstond. De overkant is samengesteld uit 19de-eeuwse of oudere rijhuizen, veelal met vernieuwd gevelparement en gewijzigde gevelordonnantie, ofwel onbewoond en verkrot zodat het geheel een troosteloze aanblik biedt. Nummer 10, 12, 14, 43, 45, 47, 128-146 zijn in serie opgetrokken rijhuizen van twee traveeën en twee en een halve bouwlaag met zadeldak (pannen) uit de tweede helft van de 19de eeuw. Voorzien van bepleisterde lijstgevels met repeterend schema en imitatiebanden onder de dunne puilijst. Rechthoekige of getoogde vensters, op de bovenverdieping in geprofileerde omlijstingen al dan niet verrijkt met stucversiering en horizontaal gemarkeerd door doorlopende kordons. Kroonlijst op klossen of modillons.


Bron: BOGAERT C., LANCLUS K. & VERBEECK M. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4nb Noord-Oost, Brussel - Gent.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

 • Omvat
  Burgerhuis

 • Omvat
  Burgerhuizen

 • Omvat
  Drie huizen in beluik

 • Omvat
  Magazijn

 • Omvat
  Stadswoning

 • Is deel van
  Gent zestiende-eeuwse stadsuitbreiding


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Godshuishammeke [online], https://id.erfgoed.net/themas/2742 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.