Grauwpoort

Beschrijving

Voorheen genaamd Korte Steenstraat, leidend van het verdwenen Sleutelbrugske over de Schipgracht, in het verlengde van de Lange Steenstraat naar het plein genaamd Sluizeken. De huidige benaming verwijst naar de oude stadspoort bij het Sluizeken ter verdediging van de Oudburg: omwille van haar kleur werd zij de Grauwpoort of Grijzepoort genoemd. Circa 1540 werd zij afgebroken. De ene straatwand kent een gelijkmatig verloop: zij bestaat uit middelgrote 19de-eeuwse lijstgevels, doch dit zijn voor het overgrote deel verbouwingen of aanpassingen van veel oudere kernen die kunnen opklimmen tot de 16de eeuw. De overzijde vertoont een kleinschaligere bebouwing waaronder nog originele 16de en 17de-eeuwse geveltjes die afsteken ten opzichte van de laat-19de-eeuwse woningen die daartussen voorkomen.