Hagelandkaai

Beschrijving

Voorheen Kasteelkaai. Aangelegd ten noorden van het zogenaamde "Spanjaardkasteel" in vierde kwart 18de eeuw, samen met de Dampoortstraat en de Keizer Leopoldstraat, en de Rodetorenkaai van waaruit de Hagelandkaai vertrekt. Met platanen beboomde kaai gelegen langsheen de zogenaamde "De Pauwvaart", een verbindingskanaal van het Handelsdok met de Leie, gegraven in 1829 op de plaats van de vroegere omwalling rondom de citadel. Sluizensysteem voorzien van opschrift "Kasteelsluis - 1884".

De oorspronkelijke kleinschalige bebouwing (twee bouwlagen) is slechts sporadisch terug te vinden (nummers 31-32 (anno 2014 niet langer bewaard), 42, 43-45). De resterende 19de-eeuwse rijhuizen werden ofwel gemoderniseerd ofwel vervangen door nieuwe bouw. Enkele eenvoudige bepleisterde lijstgevels van twee of drie bouwlagen met rechthoekige vensters bleven behouden, bijvoorbeeld nummers 27, 36-38, 46 tot 54 (en 55-62 verbouwd), laatst genoemde huizenrij doorlopend achter de straathoek, waarvan de laatste huizen dateren van 1862.

• Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1862/9161.

Bron: BOGAERT C., LANCLUS K. & VERBEECK M. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4nb Noord-Oost, Brussel - Gent.