Geografisch thema

Leroyplein

ID
275
URI
https://id.erfgoed.net/themas/275

Beschrijving

Vlak bij de Molenbeek, waar deze het centrum van de gemeente binnenloopt, werd in de tweede helft van de 19de eeuw het zogenaamde "Kasteel Edelhof" gebouwd. Op de onbebouwde terreinen tussen de huidige Waterstraat en Oude Beekstraat werd een park in landschapsstijl aangelegd. Een gedeelte hiervan bleef behouden. De bebouwing aan de Perronstraat, tegenover de kerk, verdween, wat een open ruimte deed ontstaan, het huidige Leroyplein; de straat, die vanuit de Perronstraat met een kronkelend verloop in de Oude Beekstraat uitmondde, werd rechtgetrokken, en vormt thans de zuidelijke zijde van het plein; ten oosten hiervan loopt zij door in de Zangerheistraat.


Bron: SCHLUSMANS F. 1996: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kantons Bilzen - Maasmechelen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14n3, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Schlusmans, Frieda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Leroyplein [online], https://id.erfgoed.net/themas/275 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.