Geografisch thema

Hippoliet Lippensplein

ID
2750
URI
https://id.erfgoed.net/themas/2750

Beschrijving

Ontstaan in 1883-1885 bij de uitvoering van het Zollikofer - De Vigneplan en sinds 1918 genoemd naar burgemeester Hippoliet Lippens. Bijgenaamd "'t Rond Punt". Kruispunt van de Vlaanderenstraat, de Brabantdam, de Lange Boomgaardstraat en de Kuiperskaai. Drie hoeken met de Vlaanderenstraat worden gevormd door hoekpanden in neobarokke en neoclassicistische stijl aansluitend bij de bebouwing van de Vlaanderenstraat, op een spievormig plattegrond met een afgeschuinde hoektravee gemarkeerd door een bijzonder uitgewerkte ingang. De benedenverdieping met entresol werden oorspronkelijk als winkelpui gebouwd en behielden deze functie zonder al te diepgaande verbouwingen. De hoeken met Lange Boomgaardstraat en Vlaanderenstraat, en met de Kuiperskaai zijn vervangen door storende en karakterloze recente hogere flatgebouwen met winkelruimte.


Bron     : Bogaert C., Lanclus K. & Verbeeck M. met medewerking van Linters A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent,  Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4NB N-O, Brussel - Gent.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen, Verbeeck, Mieke
Datum  : 1979


Relaties

 • Omvat
  Hoekhuis

 • Omvat
  Hoekhuis

 • Omvat
  Hoekhuis

 • Omvat
  Hoekhuis

 • Omvat
  Neobarok hoekhuis ontworpen door J. De Raeve

 • Is deel van
  Gent zestiende-eeuwse stadsuitbreiding


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Hippoliet Lippensplein [online] https://id.erfgoed.net/themas/2750 (Geraadpleegd op 27-01-2021)