Geografisch thema

Justus de Harduwijnlaan

ID
2762
URI
https://id.erfgoed.net/themas/2762

Beschrijving

Het oude Groot en Klein Meerhem, respectievelijk het huidige Meerhem en de Justus de Harduwijnlaan behielden op de linkerstraatwand enkele oudere kernen, negentiende-eeuwse huizen en beluiken. De rechterstraatwand werd op de gedempte vaart aangelegd en gedeeltelijk bebouwd met dezelfde doorsnee-architectuur. Zestiende- en zeventiende-eeuwse achterbouwen met trapgevel, behorende bij huizen van de Sleepstraat bleven behouden op oude rooilijn.

In de Justus de Harduwijnlaan bleef een, heden erg verwaarloosde topgevel op de oude rooilijn behouden: nummer 25 (gesloopt), diephuis met puntgevel met twee bouwlagen van drie traveeën onder steil zadeldak (pannen), in kern minstens opklimmend tot de zestiende eeuw. Oorspronkelijk verankerd bakstenen gebouw, later beschilderd en gecementeerd op de volledig verbouwde begane grond. Rechthoekige bovenvensters met afgeschuinde dagkanten, overspannen door ontlastingsbogen in de geveltop.

De oude panden en beluiken op de hoek met de Hugo van der Goesstraat werden in gevolge een BPA van het Neuse Plein gesloopt. Een vrij homogeen midden negentiende-eeuws huizenblok (nummer 1-17) bleef behouden.

  • Kadasterarchief Oost-Vlaanderen, mutatieschetsen Gent.

Bron: BOGAERT C., LANCLUS K. & VERBEECK M. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4nb Noord-Oost, Brussel - Gent.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Justus de Harduwijnlaan [online], https://id.erfgoed.net/themas/2762 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.