Keizervest

Beschrijving

Aanvankelijk een beboomde boulevard gelegen aan de Scheldedoorsteek, heden deel uitmakend van de ringlaan. Aangelegd na 1860 tussen de Keizer- of Brusselsepoort en de Sint-Lievenspoort die beide na de afschaffing van het stadstolrecht evenals al de andere resterende stadspoorten en -wallen gesloopt werden. De huidige aanblik van de gevelwand wordt totaal verstoord door de viaduct welke midden de Keizersvest opgetrokken werd voor een gemakkelijker doorstroming van het verkeer. Vertoont nog een aantal enkelhuizen van drie bouwlagen en twee of drie traveeën uit vierde kwart 19de eeuw die waarschijnlijk de oorspronkelijke bebouwing uitmaakten. Het zijn sobere bepleisterde lijstgevels met rechthoekige of steekboogvormige muuropeningen, op de bovenverdieping verrijkt met stucomlijstingen (nummers 1, 3, 23, 24, 25, 27-29, 41, 77, 78).