Geografisch thema

Nieuwebosstraat

ID
2788
URI
https://id.erfgoed.net/themas/2788

Beschrijving

Korte, rechte straat, getrokken in 1842 na de aanleg van het Jacob Van Arteveldeplein (1841) op het hooiland welk vanouds bekend stond als de "Groene Hooie". Leidt van het hoger vermeld plein tot de voormalige abdij "Nieuwen-Bosch" in de Tweebruggenstraat.

De ene straatkant (onpare nummers) bevat neoclassicistische herenhuizen alle opgetrokken in 1846, doch de hoek met Tweebruggenstraat wordt ingenomen door een bakstenen schoolgebouw van 1937 naar ontwerp van architect Paul De Taeye.

De overkant vertoont tussen twee panden met vrij recente hoge bouw een gevelwand samengesteld uit burgerwoningen uit midden 19de eeuw met eenvoudige bepleisterde lijstgevels van drie traveeën en drie bouwlagen met enkelhuisopstand; de rechthoekige muuropeningen, soms met afgeronde bovenhoeken zijn op de bovenverdieping gevat in geprofileerde omlijstingen; voorts horizontaal geleed door kordons en afgelijnd door een onversierd hoofdgestel (nummers 48, 50, 52, 54, 56). Nummers 58 en 60-62 zijn slechts twee traveeën breed en twee en een halve bouwlaag hoog.


Bron: BOGAERT C., LANCLUS K. & VERBEECK M. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4nb Noord-Oost, Brussel - Gent.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

 • Omvat
  Neoclassicistisch herenhuis

 • Omvat
  Neoclassicistisch herenhuis

 • Omvat
  Neoclassicistisch herenhuis met achterliggende werkplaats

 • Omvat
  Pastorie Sint-Annaparochie

 • Is deel van
  Gent zestiende-eeuwse stadsuitbreiding


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Nieuwebosstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/2788 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.