Geografisch thema

Ooilamstraat

ID: 2791   URI: https://id.erfgoed.net/themas/2791

Beschrijving

In de ingesloten driehoek tussen de Slachthuisstraat, Kasteellaan en Lousbergskaai werden tussen 1868 en 1887 verschillende straten geopend: de Ossenstraat gedeeltelijk gelijklopend met de Kasteellaan, de Ooilamstraat (1887) en Puinstraat (1868), gelijklopend met de Slachthuisstraat en verbonden door de loodrechte Paardestraat (1887). Typische sociale woonwijk met overwegend identieke bakstenen huizenrijen van arbeiderswoningen met twee en een halve bouwlaag en twee traveeën met repeterend schema.
Ooilamstraat nummer 4 tot 34, op het hoekpand met de Ossenstraat gedateerd "1894" en gemarkeerd door decoratieve terracotta-bloemenfriezen; omlopende kordons en geritmeerd door getoogde vensters onder bakstenen boogfries; typische afgesnuite hoeken.

Overigens behouden kleinschalige huizen met afwisselende parementen: bepleisterd, beraapt, baksteen of vernieuwde baksteen en glazuurtegels.


Bron     : Bogaert C., Lanclus K. & Verbeeck M. met medewerking van Linters A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent,  Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4NB N-O, Brussel - Gent.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen, Verbeeck, Mieke
Datum  : 1979