Oudescheldestraat

Beschrijving

Aangelegd in 1883 als uitvoering van het Zollikofer-De Vigneplan waarbij ondermeer de Oude Schelde tussen de Vanderdoncktdoorgang en de Bovenschelde werd drooggelegd en de Oudescheldestraat en Kuiperskaai afgelijnd. Rechte verbindingsstraat tussen de Vlaanderenstraat en Kuiperskaai overwegend bebouwd met een doorsnee eind 19de-eeuwse architectuur. Enkelhuizen met witbepleisterde lijstgevels met drie bouwlagen van drie traveeën onder zadeldak. Horizontaal gemarkeerde registers met rechthoekige of licht getoogde vensters, op de bel-etage geaccentueerd door een druiplijst, sluitsteen op centraal ijzeren balkon (zonder nummer, nummer 3 (gesloopt), 4-6 (gesloopt), 8, 15(gesloopt)). Nummer 2 en het links aanpalende pand zonder nummer behoren tot eenzelfde laat-neoclassicistisch type, slechts één travee en respectievelijk drie en vier bouwlagen. Behouden gevelordonnantie op de begane grond. Zonder nummer. Bijzonder smal en hoog rijhuis onder mansardedak met houten dakkapel onder driehoekig fronton, daterend uit vroeg 20ste eeuw. Geblokt middenrisaliet met ruime omlijste vensters en ijzeren balkon op de bel-etage. Brede zijpenanten met verdiepte panelen.

Bij de meeste, oorspronkelijk burgerhuizen werd de benedenverdieping aangepast aan een nieuwe functie voornamelijk restaurant of dancing; de bovenverdiepingen zijn meestal onbewoond en verwaarloosd. Enkele panden bleven in oorspronkelijke staat behouden. Tussen nummer 8 en 14-16 werden twee huizen gesloopt. Bij nummer 14-16 hoort een tuin met grote boom opvallend in het straatbeeld.