Geografisch thema

Pluimstraat

ID
2799
URI
https://id.erfgoed.net/themas/2799

Beschrijving

Smalle straat die een rechte hoek maakt en leidt van de Tinnen Potstraat naar het Zilverhof. Evenals in de aangrenzende straten overweegt hier een kleinschalige en verwaarloosde tot totaal vervallen bebouwing; belangrijke gedeelten, waaronder de hoekpanden met de Varkensstraat en een straatkant naar het Zilverhof zijn reeds gesloopt. Toch valt het verloop van deze karakteristieke straat nog duidelijk te herkennen. De straatarm naar Zilverhof bestaat aan de ene kant vooral uit rond 1800 in serie opgetrokken arbeiderswoningen (nummer 13 tot 27, 12-16).

De hoek, die gevormd wordt door achterbouwen van woningen uit het Prinsenhof, bewaart een houten muurkapel met een beeld van Onze-Lieve-Vrouw met Kind (naast nummer 11).

Het gedeelte dat leidt naar de Tinnen Potstraat bevat vooral aangepaste woningen uit de 17de tot 18de eeuw (nummer 1, 3, 5, 6, 8, 10, 11).


Bron: BOGAERT C., LANCLUS K. & VERBEECK M. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4nb Noord-Oost, Brussel - Gent.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

 • Omvat
  Arbeiderswoning

 • Omvat
  Hoekhuis

 • Omvat
  Stadswoning

 • Is deel van
  Gent zestiende-eeuwse stadsuitbreiding


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Pluimstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/2799 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.