Geografisch thema

Prinsenhofplein

ID: 2801   URI: https://id.erfgoed.net/themas/2801

Beschrijving

Sinds de 15de eeuw moet dit plein deel uitgemaakt hebben van het uitgestrekt voorhof dat zich voor het eigenlijke omwalde kasteel van het Prinsenhof bevond, heden te situeren tussen de Mirabellostraat en Sanderswal. Bij het begin van het Zilverhof alhier stond de voornaamste toegangspoort tot het Keizerlijk slot zogenaamde "Prinsenhof". De huidige aflijning van het plein is evenals de bebouwing grotendeels te situeren in het vierde kwart van de 18de eeuw. Een centraal ingeplante elektriciteitscabine stoort de aangename en rustige sfeer die van dit pleintje uitgaat en die door olmen en beuken in de hand gewerkt wordt.


Bron     : Bogaert C., Lanclus K. & Verbeeck M. met medewerking van Linters A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in Belgi√ę, Architectuur, Stad Gent, ¬†Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4NB N-O, Brussel - Gent.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen, Verbeeck, Mieke
Datum  : 1979


Relaties

 • Omvat
  Burgerhuis

 • Omvat
  Hoekhuis

 • Omvat
  Huizenrij met lijstgevel

 • Omvat
  Stadswoning

 • Is deel van
  Gent zestiende-eeuwse stadsuitbreiding

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Prinsenhofplein [online] https://id.erfgoed.net/themas/2801 (Geraadpleegd op 24-11-2020)