Geografisch thema

Rodetorenkaai

ID
2808
URI
https://id.erfgoed.net/themas/2808

Beschrijving

Aanleg van de met platanen beboomde Leiekaai, daterend uit het vierde kwart van de 18de eeuw, kadert in het urbanisatieplan van de zogenaamde "Joremaaikensmeersen", opgesteld volgens een stedenbouwkundig patroon gebaseerd op de dambordstructuur met afgeschuinde hoekpanden op de kruispunten. Leidt van de Dampoortstraat, de hoofdas in deze structuur, naar de Hagelandkaai; vertrekkend aan de voet van Sint-Jorisbrug over de Leie waarin de De Pauwvaart (1827) uitmondt.

De bebouwing dateert uit de tweede helft van de 19de eeuw en bestaat uit in serie opgetrokken huurhuizen. Doorsneetype van bepleisterde lijstgevels van drie traveeën per huis, drie bouwlagen vaak reeds aangepast of met vernieuwd parement (nummer 3, 7, 11) met omlijste rechthoekige (nummer 1-3) of steekboogvensters (nummer 5 tot 13) onder kroonlijst op uitgelengde modillons. Nummer 1 en nummer 3 voorzien van gietijzeren middenbalkon.


Bron     : Bogaert C., Lanclus K. & Verbeeck M. met medewerking van Linters A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent,  Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4NB N-O, Brussel - Gent.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen, Verbeeck, Mieke
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2022: Rodetorenkaai [online] https://id.erfgoed.net/themas/2808 (Geraadpleegd op )