Sanderswal

Beschrijving

Brede doodlopende straat waarvan het tracé deels samenvalt met de gracht die de noordvleugel van het vermaarde Prinsenhof omwalde. Benaming verwijzend naar de heer Alexander Braem die in 1231 alhier een omwalde versterking kocht, de hierdoor zogenaamde "Sersanderswalle" waar later het groots opgevatte kasteel zogenaamde "Prinsenhof" tot stand kwam. Resten van de noordvleugel en kapel van het 15de-eeuwse slot bleven bewaard in de huizen van de zuidelijke straatkant die voorheen rechtstreeks paalde aan de omwalling. De noordelijke straatkant bestaat voornamelijk uit ruime breedhuizen van twee bouwlagen van circa 1800 voorzien van ontpleisterde, eenvoudige lijstgevels met rechthoekige muuropeningen (nummer 12, 13, 14, 15). Voorts nummer 16 een diephuis met totaal verbouwde voorgevel, waarschijnlijk in kern opklimmend tot de 17de eeuw. De overkant van de straat eindigend op een verwaarloosd huizenblok van twee bouwlagen van circa 1800 (nummer 9, 10, 11).