Geografisch thema

Sint-Annastraat

ID
2815
URI
https://id.erfgoed.net/themas/2815

Beschrijving

Oude zijstraat van de Lange Violettestraat, leidend naar de Muinkmeersen. Na de aanleg van het Zuidstation een eerste maal verbreed midden 19de eeuw. De rooilijn werd een tweede maal verlegd na de afschaffing van de spoorlijn in de Vander Bruggensteeg die verbreed werd tot Tweebruggenstraat, circa 1875. Heden leidt de Sint-Annastraat van de Tweebruggenstraat tot de Hubert Frère Orbanlaan. Haar naam ontleent het straatje vanouds aan de in 1644 nieuw opgerichte Sint-Annakapel in de Lange Violettestraat, voorheen gewijd aan Sint-Catharina. De kapel werd na de bouw van de Sint-Annakerk op het Sint-Annaplein (voorheen Jacob Van Arteveldeplein) afgeschaft, gesloopt in 1865 en op de plaats werd het huidig nummer 55 van de Lange Violettestraat opgetrokken.

Bebouwd met middelgrote burgerhuizen uit vierde kwart 19de eeuw en eerste kwart 20ste eeuw voorzien van witbepleisterde of bakstenen lijstgevels naast gedeeltelijk verbouwde of totaal nieuwe panden. Nummer 2 tot 12 is een witbepleisterde gevelwand bestaande uit enkelhuizen van drie traveeën en drie bouwlagen met rechthoekige muuropeningen en horizontaal geleed door kordons. Haast vierkante vensters onder de kroonlijst.


Bron: BOGAERT C., LANCLUS K. & VERBEECK M. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4nb Noord-Oost, Brussel - Gent.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

 • Omvat
  Burgerhuis

 • Omvat
  Burgerhuis ontworpen door Richard Goetgeluck

 • Omvat
  Twee burgerhuizen ontworpen door Richard Goetgeluck

 • Is deel van
  Gent zestiende-eeuwse stadsuitbreiding


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Sint-Annastraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/2815 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.