Voorhoutkaai

Beschrijving

Scheldekaai aangelegd in 1861 tussen de Schoolkaai en de Gandastraat. Voornamelijk bebouwd met in serie opgetrokken rijhuizen van twee traveeën en drie bouwlagen uit de tweede helft van de negentiende eeuw en begin twintigste eeuw en waarachter de westertoren van de neogotische Sint-Machariuskerk oprijst. Nummer 1 tot 6 met similibekleding, nummer 7 tot 11 bakstenen lijstgevel met geglazuurde vensterbogen en platte banden en licht uitspringende venstertravee, nummer 12 en 13, 40 tot 43 bepleisterde lijstgevels verrijkt met stucversiering.