Dorpsstraat

Beschrijving

De Dorpsstraat vormt het westelijk uiteinde van de as Dorpsstraat - L. Lambrechtsstraat - Stationsstraat, die het centrum van de gemeente vormt, de oude wijk Dorp.

Het is het enige deel van de gemeente dat een aaneengesloten bebouwing kent, en dit was reeds vroeg het geval: op de Ferrariskaart (1771-1777) bestaat de bebouwing van de zuidelijke straatzijde uit een negental naast elkaar gelegen, vrij ruime hoeven en huizen, achteraan voorzien van hun omhaagde boomgaarden; hierachter liep een pad, de huidige Beukenlaan en Hoflaan. In de eerste helft van de 19de eeuw (Atlas van de Buurtwegen, 1841-1844) is een gedeelte van de straatwand effectief aaneengesloten, hoewel de bebouwing waarschijnlijk nog grotendeels uit hoeven bestaat. Hiervan resten slechts een paar elementen (nummer 21, 23, 29, 47). De rest van de straatwand bestaat thans voornamelijk uit banale nieuwbouw.

Aan de noordzijde van de straat bevindt zich het eigenlijke dorpsplein, oorspronkelijk een driehoekige dries, voorzien van een poel en een kruis (Ferrariskaart), waaraan zich, ten oosten, de kerk, temidden van het ommuurde kerkhof, bevond. In 1838 wordt op dit pleintje het gemeentehuis gebouwd. Vóór het gemeentehuis bevond zich een pomp.