Geografisch thema

Biezekapelstraat

ID
2853
URI
https://id.erfgoed.net/themas/2853

Beschrijving

Smal kronkelend straatje tussen de Sint-Baafskathedraal en de Hoogpoort, zogenaamd naar het kapelletje dat de Heer van Biezde in de loop van de 17de eeuw op zijn gevel liet plaatsen, begin 18de eeuw vervangen door een barok gebouwtje.

De huidige straat omvat een deel van de vroegere Regnessestraat (overige deel afgebroken in 1896) en de Toevluchtstraat (naar het refugiehuis van de abdij van Eename in de Achtersikkel), in de 19de eeuw ook Seminariestraat genoemd naar het oud Bisschoppelijk Seminarie, heden zogenaamd "Klein Sint-Bavo".

Naast de grote historische complexen wordt de linker straatzijde ingenomen door einde 19de- en begin 20ste-eeuwse rijhuizen, qua architectuur aansluitend bij de noordzijde van het Sint-Baafsplein.


Bron     : Bogaert C., Lanclus K. & Verbeeck M. met medewerking van Linters A. & Dambre-Van Tyghem F. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in BelgiĆ«, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4NA, Brussel - Gent.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen, Verbeeck, Mieke
Datum  : 1976


Relaties

 • Omvat
  Biezekapelletje

 • Omvat
  Bisschoppelijk Seminarie

 • Omvat
  Burgerhuis gedateerd 1901

 • Omvat
  Gekoppelde burgerhuizen

 • Is deel van
  Gent - middeleeuwse stadskern


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Biezekapelstraat [online] https://id.erfgoed.net/themas/2853 (Geraadpleegd op 19-06-2021)