Geografisch thema

Emile Braunplein

ID
2868
URI
https://id.erfgoed.net/themas/2868

Beschrijving

Driehoekig pleintje gelegen tussen het Belfort, de Poeljemarkt en het Gouden Leeuwplein, en het koor van de Sint-Niklaaskerk. Voorheen ingenomen door een gedeelte van de zeer smalle Cataloniestraat die van de Kleine Koornmarkt tot de Mageleinstraat liep, en de Korte Ridderstraat die zich tussen het Belfort en het Gouden Leeuwplein bevond. De Cataloniëstraat werd een eerste meal verbreed in 1834. Naar het voorstel van Burgemeester Baron Emiel Braun (1849-1927) en als onderdeel van de belangrijke transformatiewerken die aan de voet van het Belfort plaats vonden, kwam het huidige Burgemeester Braunplein tot stand: eerst verdween rond 1899 de Korte Ridderstraat en in 1907 werden de woningen tegen de zijbeuksmuur en het koor van de Sint-Niklaaskerk gesloopt. Het plein werd in 1918 naar Burgemeester Braun genaamd.

In een hoek van het grasperk gelegen voor de enige bebouwde zijde van het plein werd het Emile Braunmonument van Georges Minne (1866-1941) opgericht: een zwart marmeren beeldhouwgroep, namelijk vijf "Geknielde Jongelingen" rondom een fontein.

De andere hoek van het grasperk wordt sinds 1950 ingenomen door de legendarische "Klokke Roeland" waarvan de eigenlijke naam luidt "de Triomfante": klok gegoten in 1660 door de wereldbefaamde klokkengieter Pieter Hemony van Zutphen, voor de nieuwe beiaard van het Belfort. Grootste klok met soltoon van de triomfanten of bassen van het vermaarde klokkenspel. Gegoten uit de beroemde stadsklok "Roeland" waarmee ze vaak verward wordt: de oude "Roeland" werd in 1314 vervaardigd en in 1659 gesmolten voor het gieten van de nieuwe Roeland of Triomfante. Deze laatste werd in 1914 elektrisch geluid waardoor zij ging splijten. Sinds 1948 werd zij definitief uit het Belfort verwijderd en rust nu aan de voet van het Belfort op een arduinen voetstuk.

  • D'EXSTEYL R., Vroeger en nu. Het Burgemeester Braunplein, Toerisme in Oost-Vlaanderen, Gent, 1961, p. 8-10.
  • CHABOT G., Gentse standbeelden. Het monument Braun, Toerisme in Oost-Vlaanderen, Gent, 1966, p. 19-20.
  • NOWE H., Het Belfort van Gent, Gent, 1949.

Bron: BOGAERT C., LANCLUS K. & VERBEECK M. met medewerking van LINTERS A. & DAMBRE-VAN TYGHEM F. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4na, Brussel - Gent.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Herenhuizen met bijgebouwen

  • Omvat
    Hoekhuis

  • Omvat
    Hoekhuis

  • Is deel van
    Gent - middeleeuwse stadskern

Bekijk gerelateerde erfgoedobjecten


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Emile Braunplein [online], https://id.erfgoed.net/themas/2868 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.