Geldmunt (middeleeuwse stadskern)

Beschrijving

De Geldmunt vormt de westelijke grenslijn van de wijk Patershol; zij ligt in het verlengde van de Lange Steenstraat en leidt naar het Gravensteen waar zij uitmondt op het Sint-Veerleplein. Haar benaming ontleent de straat aan het Muntgebouw van de Graven van Vlaanderen dat in de straat gelegen was, palend aan de noordoostzijde van het Gravensteen en recht tegenover de kapel van Sint-Elooi, patroon van de gilde der smeden. Vroeger werd de Geldmunt gedwarst door de Plotters- of Leertouwersgracht. Het vrij heterogeen straatbeeld wordt overwegend bepaald door enkele typische trapgevels in traditionele stijl uit 17de eeuw en verscheidene fraaie, burger- en herenwoningen, uit 18de eeuw.

Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen, Verbeeck, Mieke