Kalvermarkt

Beschrijving

Plaats waar eertijds de kalvermarkt plaats had. Heden beboomd driehoekig pleintje waarvan de oostzijde bebouwd is met enkele huizen met oudere kern, heden behorend aan het aanpalende Sint-Lievenscollege (Zilverenberg).

Een achterin gelegen korfboogvormige, heden dichtgemetselde poort met bekronende accoladevormige druiplijst maakte mogelijk deel uit van het vroegere zogenaamd "Spaans hospitaal", in de tweede helft van de 16de eeuw gesticht door Filips Il en in in de 18de eeuw nog gebruikt als gevangenis voor soldaten, gelegen in het zogenaamd "Gasthuisstraatje".

Eén van de huisjes draagt een kapelletje, in 1924 gewijd aan Onze-Lieve-Vrouw-van-Barmhartigheid als dank voor de teruggekeerde soldaten van de buurt. De westzijde met overwegende 19de-eeuwse architectuur, vaak aangepast in de 20ste eeuw is heden bedreigd met sloping (nummers 1-6).

• CELIS G. s.d.: De gebuurtekapelletjes en gevelbeelden te Gent, Gent, 14.
  • DE POTTER F. s.d.: Gent van den oudsten tijd tot heden, deel VII, 202.