Reeds vermeld in oorkonde uit de 13de eeuw; de benaming wordt in verband gebracht met de weiden die zich eertijds aan de huidige Kouter uitstrekten; verondersteld wordt dat de koeien langs de Koestraat naar de weiden geleid werden.
Het voornaamste huis was een romaans steen de zogenaamd "Grote Ameede", uit de de 13de eeuw met een gekanteelde gevel opgetrokken uit Doornikse kalksteen en aan de uiteinden bekroond met ronde hoektorens; gesloopt in de 19de eeuw.
Thans resten nog enkele 17de-eeuwse en 18de-eeuwse topgevels, doch voorts komen voornamelijk bepleisterde en witgeschilderde lijstgevels uit de 19de eeuw voor die sterk in hoogte verschillen en waarachter in de meeste gevallen zeer oude kernen schuilen. Thans voorname winkelstraat, benedenverdiepingen dan ook in de meeste gevallen gewijzigd tot winkelpuien.
Bron: BOGAERT C., LANCLUS K. & VERBEECK M. met medewerking van LINTERS A. & DAMBRE-VAN TYGHEM F. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4na, Brussel - Gent. Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke Datum: De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)