Lange Kruisstraat

Beschrijving

Vroegere Kruisstraat. Belangrijke straat in 17de-18de eeuw als verbindingsweg tussen de Kalandenberg en de Sint-Baafskerk, bebouwd met talrijke grote hotels en zogenaamd "kapittelhuis" met voorgevel in de voormalige Sint-Jansstraat (huidige Sint-Baafsplein), vermoedelijk bestaande uit een deel van Sint-Baafsplein nummers 30-32 en Lange Kruisstraat nummer 4, heden echter afzonderlijk verbouwd. Sterk gewijzigd straattracé tijdens einde 19de eeuw met de aanleg van de Henegouwenstraat en typisch 19de-eeuwse huizen ter vervanging van de 18de-eeuwse herenhuizen.

Heden vrij onbelangrijke straat met behouden 19de-eeuwse architectuur en recent gebouwde grootschalige hoogbouw op de hoek van de Henegouwenstraat.

Bron     : Bogaert C., Lanclus K. & Verbeeck M. met medewerking van Linters A. & Dambre-Van Tyghem F. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in Belgi√ę, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4NA, Brussel - Gent.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen, Verbeeck, Mieke