Geografisch thema

Lieven Bauwensplein

ID
2928
URI
https://id.erfgoed.net/themas/2928

Beschrijving

Samen met het Professor Laurentplein aangelegd op het in 1884 overwelfde deel van de Nederschelde. Zogenaamd naar Lieven Bauwens (1769-1822), belangrijk Gents industrieel die in 1798 er in slaagde een mechanisch spingetouw, de Mule Jenny, uit Engeland te smokkelen, die aan de basis zal liggen van de industriële omwenteling in Vlaanderen en uitbouw van Gent als belangrijk centrum van textielnijverheid.

Open pleintje in het noorden uitziend op Geeraard de Duivelsteen sinds 1885 voorzien van statisch bronzen beeld van de historische figuur, gegoten door Compagnie Des Bronzes Bruxelles, naar ontwerp van Pierre De Vigne-Quyo (1872) (op beeld) op arduinen sokkel met naam: "Lieven Bauwens - 1769-1822", tegenover het monument staat een mooie krantenkiosk uit de 19de tot 20ste eeuw.


Bron: BOGAERT C., LANCLUS K. & VERBEECK M. met medewerking van LINTERS A. & DAMBRE-VAN TYGHEM F. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4na, Brussel - Gent.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Lieven Bauwensplein [online], https://id.erfgoed.net/themas/2928 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.