Limburgstraat

Beschrijving

Getrokken in 1883 (als deel van het Zollikofer-urbanisatieplan) in het verlengde van de Vlaanderenstraat- om aldus een rechtstreekse verbinding tot stand te brengen tussen het Zuidstation en het centrum van de stad.

Ruime straat met heden eenzijdige bebouwing van nog overwegend behouden, vrij sobere burgerhuizen van bak- en hardsteen uit einde 19de eeuw; op twee plaatsen echter reeds vervangen door moderne panden.

Komende van het Sint-Baafsplein leidt de straat langs de zuidkant van de kathedraal in een bocht en met licht dalend straatniveau langs het in begin 20ste-eeuw gecreëerde Geeraard de Duivelhof met monument aan de gebroeders Van Eyck en het Geeraard de Duivelsteen naar het in de zelfde tijd aangelegde François Laurentplein.