Geografisch thema

Nederkwaadham

ID
2932
URI
https://id.erfgoed.net/themas/2932

Beschrijving

Straatnaam vermoedelijk ontleend aan een brouwerij en herberg zogenaamd "de Roskam" (hier bekend in de 16de eeuw) ook "Nederkwaadham" genoemd.

Voor de aanleg van de Bisdomkaai (1887-1890) belangrijke verbinding tussen de Nederpolder en de Barrestraat met talrijke grote herenhuizen uit de 18de eeuw en zogenaamd "Kulderschool" achteraan uitziend op de Nederschelde, sinds 1858 Rijksmiddelbare School.

Heden zijn alle gebouwen van de rechter straatzijde gesloopt om plaats te maken voor nieuwe schoolgebouwen. De linker zijde behoudt sporen van enkele 17de-eeuwse (?) en 18de-eeuwse panden, echter sterk verbouwd en aangepast in de 19de eeuw.


Bron     : Bogaert C., Lanclus K. & Verbeeck M. met medewerking van Linters A. & Dambre-Van Tyghem F. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in BelgiĆ«, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4NA, Brussel - Gent.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen, Verbeeck, Mieke
Datum  : 1976


Relaties

 • Omvat
  Hoekhuis

 • Omvat
  Hoekhuis

 • Omvat
  Restant van een herenhuis

 • Omvat
  Stadswoning

 • Is deel van
  Gent - middeleeuwse stadskern


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Nederkwaadham [online] https://id.erfgoed.net/themas/2932 (Geraadpleegd op 20-06-2021)