Oudevest

Beschrijving

Smalle straat parallel lopend met de Leie en gelegen in de voormalige Waterwijk, die in 1213 bij de middeleeuwse stad werd ingelijfd. Genaamd naar de vestingen die ter verdediging van de oostelijke watergrens van de stad werden opgetrokken. Bebouwd met kleine burgerwoningen, opklimmend tot 17de eeuw, thans veelal in vervallen toestand. De gelijknamige gracht werd in 1851 overwelfd. De straatkant aan de Leie-zijde wordt voornamelijk ingenomen door enkele woningen uit 19de-20ste eeuw en de verlaten spinnerij Desmet-Guequier: heel dit complex zal ingevolge een Bijzonder Plan van Aanleg, dat de sanering van deze wijk voorziet, verdwijnen.

Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen, Verbeeck, Mieke