Smalle straat parallel lopend met de Leie en gelegen in de voormalige Waterwijk, die in 1213 bij de middeleeuwse stad werd ingelijfd. Genaamd naar de vestingen die ter verdediging van de oostelijke watergrens van de stad werden opgetrokken. Bebouwd met kleine burgerwoningen, opklimmend tot 17de eeuw, thans veelal in vervallen toestand. De gelijknamige gracht werd in 1851 overwelfd. De straatkant aan de Leie-zijde wordt voornamelijk ingenomen door enkele woningen uit 19de-20ste eeuw en de verlaten spinnerij Desmet-Guequier: heel dit complex zal ingevolge een Bijzonder Plan van Aanleg, dat de sanering van deze wijk voorziet, verdwijnen.
Bron: BOGAERT C., LANCLUS K. & VERBEECK M. met medewerking van LINTERS A. & DAMBRE-VAN TYGHEM F. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4na, Brussel - Gent. Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke Datum: De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Aanvullende informatie
Spinnerij Desmet-Guequier werd in tegenstelling tot de veronderstelling in de inventaristekst van 1976 niet gesloopt. Het gebouw werd in 1982 aangekocht door de stad Gent. Op het einde van de jaren 1980 werd er beslist het Museum voor Industriële Archeologie en Textiel (MIAT) hier onder te brengen. De 18de-eeuwse gebouwen werden gesloopt voor een nieuwe vleugel met onthaal, museumcafé en trappentoren. Het museum, nu Industriemuseum (Minnemeers nummer 10), opende in 1994.