Predikherenlei

Beschrijving

Leiekaai gelegen tegenover de achtergevels van het Predikherenklooster en in het verlengde van de middeleeuwse stadshaven Tussenbruggen. De hoek gevormd met de Sint-Michielshelling wordt ingeno en door een neogotisch, zandstenen gebouw dat een subtiele band schept tussen het koor met kranskapellen van de gotische Sint-Michielskerk welke eveneens uit zandsteen opgetrokken is, en het eclectisch postgebouw aan de overzijde van de Sint-Michielshelling. Het midden van de Predikherenlei vertoont nog oude kernen met topgevels uit de 17de en de 18de eeuw; links ervan komen aangepaste oude kernen en 18de-eeuwse lijstgevels voor, rechts ervan, aansluitend bij bebouwing van Jacobijnen- en Hoornstraat, voornamelijk neoclassicistische lijstgevels uit de 19de eeuw.

Natuurstenen kaaimuren, afgezet met gietijzeren, met leeuwenkopjes versierde balustrade.

Vijf lage gietijzeren meerpalen, met voetstuk en kop uit één deel: op kop, klimmende leeuw tussen datum 18-46, omgeven door band. Tegen de Sint-Michielsbrug nog een cilindervormige gietijzeren meerpaal met gietijzeren muts, waarop wapenschild met gekroonde klimmende leeuw, tussen datum 18-57.