Geografisch thema

Blandijnberg

ID
3013
URI
https://id.erfgoed.net/themas/3013

Beschrijving

Naam gegeven in 1850 aan de toen getrokken straat lopend van de Sint-Amandstraat naar de Sint-Pietersnieuwstraat. Genoemd naar de Blandinumheuvel waarop de Heilige Amandus de Sint-Pietersabdij stichtte.

De noordzijde wordt volledig ingenomen door de gebouwen van de "Faculteit Letteren en Wijsbegeerte" van de Universiteit Gent. Opgetrokken op de plaats van de zogeheten "Cité Ouvrière" (1848-1930), naar een ontwerp van Leclerc-Restiaux, een beluik met honderd huisjes rondom een binnenplaats toegankelijk langs twee monumentale toegangspoorten verfraaid met allegorische figuren. De huidige universiteitsgebouwen naar ontwerp van E. Delatte dateren van 1957-1962.

De zuidzijde behoudt het oorspronkelijk uitzicht van kleine burgerwoningen uit de tweede helft van de 19de eeuw.


Bron     : Bogaert C., Lanclus K. & Verbeeck M. met medewerking van Linters A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen  in Vlaanderen 4NB Z-W, Brussel - Gent.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen, Verbeeck, Mieke
Datum  :


Relaties

 • Omvat
  Burgerhuizen

 • Omvat
  Eenheidsbebouwing

 • Omvat
  Stadswoningen in eenheidsbebouwing

 • Is deel van
  Gent zestiende-eeuwse stadsuitbreiding


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Blandijnberg [online] https://id.erfgoed.net/themas/3013 (Geraadpleegd op )