Geografisch thema

Citadellaan (stadsuitbreiding tot 16e-eeuwse omwalling)

ID
3022
URI
https://id.erfgoed.net/themas/3022

Beschrijving

In 1875 aangelegde brede boulevard na de afbraak van de stadsomwalling en de Hollandse citadel (van 1819-'22, in 1870 door de stad gekocht en verkaveld volgens het urbanisatieplan van J. Hofman in 1874).

Zuidelijke begrenzing van het gedeelte dat tot de middeleeuwse stadskern van Gent behoort. Aanvankelijk vrij rustige, beboomde laan, sinds enkele jaren echter verbreed en omgevormd tot belangrijke verkeersring omheen de stad. De behandelde linkerstraatwand tussen de Overpoortstraat en de Hertogin Isabellakaai bleef met uitzondering van enkele vernieuwbouw en het hoekpand bij de nieuwe Terplatenbrug (ter vervanging van de in 1882 ontworpen brug van E. Braun), vrij oorspronkelijk behouden.

De hoekpanden met de Overpoortstraat vormen een belangrijk neogotisch complex met dominerende afgeschuinde trapgevel met blinde drielobtracering. Verschillende panden sluiten nog aan bij de witbepleisterde neoclassicistische richting (nummer 5, 7, 9, 17, 19, 39, 41, 45, 51, 55, 57). Burgerhuizen met enkelhuisopstand, drie bouwlagen en meestal twee of drie traveeën onder zadeldak (pannen) met iets verspringende kroonlijsten. Horizontale kordons markeren de gevels terwijl een erker (nummer 7, 9, 17, 19, 23, 39, 55) of ijzeren balkon (nummer 41, 45, 51, 57) de bel-etage accentueren. Nummer 45 en 57 vertonen bovendien een breder zijrisaliet met balkon op de bovenverdieping en op de verhoogde begane grond bij nummer 57. Overigens omlijste vensters verrijkt met sluitsteen, druiplijst of fronton.

Nummer 11 en 43 dateren uit begin 20e eeuw en vallen op door een fraai parement van gele geglazuurde tegels en witte baksteen verrijkt met kleurige banden en een faïencetegelfries onder de kroonlijst bij nummer 11. Nummer 43 is bovendien gemarkeerd door een breed rechterzijrisaliet met houten erker en bekronend dakvenster. Faïencetegeltableaus verrijken de verdiepte borstweringen op de bel-etage.

Enkele bakstenen panden leunen aan bij de neo-Vlaamse-renaissancestijl (nummer 13, 15, 59) en bij de art-nouveaustijl (nummer 47).


Bron: BOGAERT C., LANCLUS K. & VERBEECK M. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4nb Zuid-West, Brussel - Gent.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

 • Omvat
  Burgerhuis ontworpen door Charles Van Driessche

 • Omvat
  Burgerhuis ontworpen door J. Van den Hende en J. Birmant

 • Omvat
  Burgerhuis ontworpen door Jacob Semey

 • Omvat
  Neogotisch hoekcomplex

 • Omvat
  Stadswoning, gedateerd 1898

 • Is deel van
  Gent zestiende-eeuwse stadsuitbreiding

 • Is gerelateerd aan
  Citadellaan (19e- en 20e-eeuwse stadsuitbreiding)


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Citadellaan (stadsuitbreiding tot 16e-eeuwse omwalling) [online], https://id.erfgoed.net/themas/3022 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.