Einde Were (stadsuitbreiding tot 16e-eeuwse omwalling)

Beschrijving

Voorheen Akkergemlaan, aangelegd in 1862-64 naar de plannen van A. De Maere na de afschaffing van de 16de-eeuwse verdedigingslinie rondom de stad, in dit geval Ekkergemvest of 's Bisschopvest, daterend van 1578. Aangezien Einde Were een grensstraat is valt de zuidzijde buiten het behandelde gebied.

Noordzijde: de parochiekerk van Ekkergem Sint-Martinus, in het begin van de straat op de tweesprong van de Ekkergemstraat, domineert het straatbeeld.

Voornamelijk lijstgevels, beschilderd of bepleisterd of van baksteen uit eind 19de eeuw of uit 20ste eeuw, doch naderhand aangepast, of zonder noemenswaardigheden, bijvoorbeeld nummer 42 zogenaamd "Résidence Géry", flatgebouw naar ontwerp van Emile De Nil van circa 1940, nummers 44 tot 52, nummers 242-244, hoekbuis met de Ekkergemstraat uit midden 19de eeuw. Verschillende panden zijn door recentere flatgebouwen vervangen.

Aanvullende informatie

Résidence Gery werd gebouwd in opdracht van Georges Schaumont volgens een bouwaanvraag van 1948. Het gebouw werd circa 2014-2016 vernieuwd met behoud van de gevel.

• Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1948/E/5.
  • DE BUCK A. 2001: Emile De Nil, architect (1902-1982), onuitgegeven licentiaatsverhandeling, Universiteit Gent, Vakgroep Kunst-, Muziek en theaterwetenschappen, catalogus 48.
Auteurs : Verhelst, Julie