In 1883 aangelegde rechte straat tussen de Kattenberg en Eekhout, deel uitmakend van het saneringsplan van deze wijk (zie Eekhout). Straatbeeld sinds 1906 gedomineerd door de monumentale gebouwen van de Leopoldskazerne en sinds kort aan de overzijde door de nieuwe watertoren, opvallend door zijn originele vormgeving en materiaalgebruik. Bovendien opent de straat een gezicht op de erachter gelegen Onze-Lieve-Vrouw-Sint-Pieterskerk. De linkerstraatwand tussen Eekhout en de Victor Hortastraat vertoont daarentegen een vrij eentonige architectuur uit eind 19de eeuw, met enkele witbepleisterde gevels (nummer 3) en overigens sobere bakstenen huizen met twee en drie bouwlagen en twee traveeën onder zadeldak met verspringende kroonlijst. Nummer 9, op de borstwering gedateerd "anno 1907", valt op door zijn uitspringende houten erker en terracottapanelen boven de deur en in de borstwering. Gelijkaardige panelen, onder meer met adelaar, vrouwenbuste en putti sieren de borstweringen van nummer 11.
Bron: BOGAERT C., LANCLUS K. & VERBEECK M. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4nb Zuid-West, Brussel - Gent. Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke Datum: De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Gaspar de Craeyerstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/3032 (geraadpleegd op ).