Hebbrechtstraat

Beschrijving

Smal steegje tussen twee huizen van de Kortrijksepoortstraat, laatst genoemde voorheen ook Hebbrechtstraat genoemd naar het nabij gelegen zogenaamd Hebberechtsgodshuis, heden Schreiboom. Steegje in trapvorm afdalend naar de Leie.

In 1839 werd aan de rechter zijde een rij van zeven arbeidershuizen opgetrokken, waarvan nu enkel nog de eerste woning in zwaar verbouwde toestand rest. Aan de linker zijde werden in 1849 acht rug-aan-rug-woningen opgetrokken, waarvan er nu nog twee (verbouwd) resten (als achterbouw van Kortrijksepoortstraat nummer 150), en de twee woningen Hebbrechtstraat nummer 1-3. Woningen van twee bouwlagen, twee traveeën (repeterend schema) met rechthoekige openingen in gewitte gecementeerde verankerde gevel. De vier rughuizen werden circa 1960 gesloopt, wat een verklaring geeft voor het eigenaardige, bijna lessenaarsvormige mank dak.

• Kadasterarchief Oost-Vlaanderen, Mutatieschetsen Gent.