Hector Van Wittenberghestraat

Beschrijving

Circa 1863 getrokken straat van de Basseveldestraat naar de Begijnhoflaan, aangelegd bij de ontmanteling van het Groot Begijnhof. Kleinschalige bebouwing uit het derde kwart van de 19de eeuw met overwegende witbepleisterde enkelhuizen van twee of drie traveeën en drie houwlagen onder zadeldak (pannen, nok parallel aan de straat). Begane grond met imitatiebanden. Omlijste bovenvensters verrijkt met sluitsteen en doorlopende onderdorpels op de bel-etage (nummer 1-3, 4-6, 8-10-12, 41 tot 49, 42). Verschillende panden kregen een nieuw parement of werden volledig vernieuwd. Nummer 40, met verspringende kroonlijst, vertoont een verzorgd bakstenen parement verlevendigd door witte platte banden, sierankers en baksteenfriezen onder de overkragende kroonlijst. Het hoekpand met de Begijnhoflaan is gemarkeerd door de bakstenen protestantse gereformeerde kerk.