Geografisch thema

Bilzerbaan

ID
305
URI
https://id.erfgoed.net/themas/305

Beschrijving

Hoewel de eigenlijke aanleg van de steenweg Hasselt - Bilzen - Maaseik (N2, huidige Bilzerbaan, met 2de Carabinierslaan in het verlengde, ten oosten van het kruispunt met de steenweg naar Maaseik) dateert van de tweede helft van de 19de eeuw, volgt hij op het grondgebied van Veldwezelt tot aan de kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Bijstand grosso moddo een oud tracé; van daar af is de weg nieuw, de Oude Weg van Bilzen splitst zich hier in noordelijke richting af.

De weg naar Bilzen kende reeds in de eerste helft van de 19de eeuw een vrij dichte bebouwing (Atlas van de Buurtwegen, 1846), met een tiental belangrijke hoeven, voornamelijk vierkanthoeven. Hiervan bleven resten bewaard in de huidige bebouwing, die thans een vrij recente lintbebouwing vertoont.


Bron: SCHLUSMANS F. 1996: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kantons Bilzen - Maasmechelen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14n3, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Schlusmans, Frieda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Gesloten hoeve

  • Is deel van
    Veldwezelt


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Bilzerbaan [online], https://id.erfgoed.net/themas/305 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.