Geografisch thema

Hoveniersberg

ID
3052
URI
https://id.erfgoed.net/themas/3052

Beschrijving

Smal steegje bij het einde van de Sint-Pietersnieuwstraat, afdalend van de Blandijnberg naar de Schelde. De rechterstraatwand omvat heden nog enkele 19de-eeuwse arbeidershuizen, een vervallen en van de straat afgesloten beluik en een blinde muur waarachter, langs het water gelegen, de recente universiteitsgebouwen die het landelijke karakter van de vroegere beschermde (1948) en in 1975 gedeeltelijk gedeclasseerde Hoveniersberg jammerlijk verstoren. De linkerstraatwand vertoont enkele kleine industriële gebouwen en een blinde bakstenen muur met poortje dat toegang verleent tot een tuin met 16de-eeuws lusthof, het zogeheten "Emmaüskasteeltje" met negentiende-eeuwse industriële aanhorigheden.


Bron     : Bogaert C., Lanclus K. & Verbeeck M. met medewerking van Linters A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen  in Vlaanderen 4NB Z-W, Brussel - Gent.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen, Verbeeck, Mieke
Datum  :


Relaties

 • Omvat
  Faculteit van Economische Wetenschappen

 • Omvat
  Lusthof Emmaüskasteeltje

 • Omvat
  Stadswoning

 • Omvat
  Steegbeluik

 • Omvat
  Twee ijskelders van brouwerij-frisdrankenbedrijf Donny-Bartsoen

 • Is deel van
  Gent zestiende-eeuwse stadsuitbreiding


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Hoveniersberg [online] https://id.erfgoed.net/themas/3052 (Geraadpleegd op )