Maakt deel uit van de wijk Eekhout. In de jaren 1880 vatte men de sanering aan van het gebied Eekhout dat, met de Kattenberg, als hoogste punt van de stad, lange tijd onbebouwd gebleven was, maar in de 19de eeuw een concentratie kende van talrijke arbeiderswoningen in kleine steegjes. Bij het slopen van de Bataviawijk voor het oprichten van de universiteitsgebouwen, werd ook deze wijk onder handen genomen. Met het Prudens Van Duyseplein als centraal punt werd planmatig een nieuwe wijk ontworpen op de helling van de Blandinusheuvel met een stratenpatroon in radiaalstructuur (zie ook Prudens Van Duyseplein).
Bron: BOGAERT C., LANCLUS K. & VERBEECK M. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4nb Zuid-West, Brussel - Gent. Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke Datum: De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Jakob Jordaensstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/3056 (geraadpleegd op ).