Jozef Plateaustraat

Beschrijving

Genoemd naar Jozef Plateau (1801-1883), hoogleraar aan de Gentse Rijksuniversiteit en wetenschappelijk grondlegger van de cinematografie.

Brede straat opklimmend van Nederkouter naar Sint-Pietersnieuwstraat, getrokken in 1883 bij de urbanisatie van de zogeheten "Batavia" wijk. Afgezoomd met burgerhuizen met typische voorgevelordonnantie en gedomineerd door het monumentale "Instituut der Wetenschappen".

Enkelhuizen van twee, twee en een halve à drie bouwlagen, uit het laatste kwart van de 19de eeuw, nummer 33 volgens gevelsteen naar ontwerp van architect Ad. Duvilers, nummer 37 van A. Ledoux - 1887. Bepleisterde en beschilderde lijstgevels met neoclassicistische inslag, horizontaal gelijnd door imitatiebanden op begane grond, kordons en doorgetrokken lekdrempels. Rechthoekige vensters (numers 1, 4, 8, 10, 12, 14, 16, 18-20, 24-26, 30-32, 37, 43, 51, 53, 79), steekboogvensters (nummers 2, 6, 29, 31, 69, 71-73-75, 77) of vensters met afgeronde bovenhoeken (nummers 3-9, 11, 21-25, 63, 67); op de bovenverdieping in geriemde omlijsting met sluitsteen. Diverse gevels met geaccentueerde middentravee (nummers 14, 24-26, 37, 69, 71-75, 77, 79) en/of bel-etage (nummers 16, 18-20, 30-32, 37, 51, 69, 71-75) door middel van kroonlijsten of frontons boven de vensters, gietijzeren balkons of balustrades of voorzien van houten erker (nummers 10, 11, 12, 16, 23, 33, 51, 53, 67).

Voorts enkele huizen in bak- en hardsteenstijl (nummer 33, 39), horizontaal gelijnd door vlakke banden. Nummer 33 hoekhuis onder mansardedak (leien), rechthoekige vensters met kroonlijst. Nummer 39 getoogde vensters. Nummer 45-49 Huizenrij qua gevelordonnantie aansluitend bij de bepleisterde lijstgevels, doch voorzien van parement van kalk- en zandsteen verwerkt met hardsteen voor belijnende platte banden. Vensteromlijstingen en kroonlijsten. Houten erkers. De hoekhuizen met de Sint-Kwintensberg, Willem Tellstraat en Jan-Baptist Guinardstraat zijn voorzien van afgeschuinde hoekpanden.