Ketelpoort

Beschrijving

Zo genoemd naar een van de vier toegangspoorten van de eerste stadsomwalling. Ze bestond uit een binnen- en buitenpoort aan beide kanten van de vest, verbonden door een brug; gesloopt in 1777-1780.

Huidige straat met dalend tracé en eenzijdige bebouwing parallel met de Ketelvest die hier uitmondt in de Leie. Dit stadsgezicht met aansluitende 19de-eeuwse rijhuizen en twee mooie 18de-eeuwse herenhuizen, gescheiden door de Tavernierstraat, werd voor enkele jaren sterk beschadigd door het slopen van een pand en het erachter gebouwde appartementsgebouw met blinde zijgevel naar de Ketelpoort toe.