Brede rechte straat opklimmend van de Overpoortstraat tot de Charles de Kerchovelaan. Aangelegd in 1898 en midden met een berm beplant met een dubbele rij platanen: Bij het kruispunt met de Sint-Amandstraat en de Overpoortstraat bleef een kleine, achtkantige, houten krantenkiosk bewaard.
De straat vangt aan met een aantal burgerhuizen, voorzien van witbepleisterde lijstgevels van twee of drie traveeën van rond 1900, veelal met neoclassicistische inslag (nummers 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 12, 13, 14, 15, 43, nummer 17 art-nouveaugetint en volgens archiefstukken van 1903 en naar ontwerp van architect A. Van Hoecke-Dessel). Daarop volgt een reeks fantasievollere en kleurige bakstenen gevels uit begin 20ste eeuw in art-nouveaustijl met typische uitwerking van de gevelstructuur, ijzeren balkon- en vensterleuningen, borstweringen en panelen. De meeste rijhuizen en hoekpanden met de Kattenberg werden uitgevoerd naar ontwerp van architect A. Van Hoecke-Dessel en bepalen het zeer eigen karakter van de laan. Kenmerkend voor deze gevels zijn de bredere en uitspringende venstertraveeën gemarkeerd door een opvallende dakvensterbekroning en een erker of balkon en voorts versierd met sgraffitopanelen (nummer 24, 26, 28, 30 van 1903 en nummer 35 van 1904 en volgens archiefstukken naar ontwerp van architect A. Van Hoecke-Dessel). Nummer 49, 51 gedateerd 1902. Daartussen komen nog enkele eenvoudige bakstenen lijstgevels voor met neotraditionele inslag, onder meer door toepassing van bepleisterde horizontale banden en vensteromlijstingen (nummer 19, 21, 31, 33, 45, 47). Enkel nummers 9 en 11 werden vervangen door een flatgebouw waarvan de hoogte het gemiddeld kroonlijstniveau van de straat slechts een weinig overschrijdt.
Bron: BOGAERT C., LANCLUS K. & VERBEECK M. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4nb Zuid-West, Brussel - Gent. Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke Datum: De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)