Geografisch thema

Groenplaats

ID
309
URI
https://id.erfgoed.net/themas/309

Beschrijving

Klein plein met onregelmatige vorm, het voormalige marktplein, gelegen ten westen van het kasteel van Rekem, buiten de oost-westhoofdas van de stad (ten noorden), en ermee verbonden door de Kerkstraat en Onder de Linden.

De Sint-Pieterskerk op de zuidzijde van het plein, is de in 1722 opgetrokken vervanging van de voormalige hofkerk, binnen de kasteelmuren gelegen. De oostzijde van het plein wordt ingenomen door de neogotische gebouwen van de voormalige Rijkspsychiatrische instelling, waartoe van 1921 tot ? het kasteel d'Aspremont-Lynden behoorde.

De Atlas van de Buurtwegen (1846) toont de noord- en westzijde van het plein met een vrijwel aaneengesloten bebouwing. Thans zijn deze zijden onbebouwd, de westzijde wordt gemarkeerd door het alleenstaand huis nummer 4.


Bron     : Schlusmans F. 1996: Inventaris van het cultuurbezit in BelgiĆ«, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kantons Bilzen - Maasmechelen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N3, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  : 1996


Relaties

 • Is deel van
  Oude kern Rekem

 • Omvat
  Burgerhuis van 1820

 • Omvat
  Kasteel d'Aspremont-Lynden

 • Omvat
  Parochiekerk Sint-Pieter


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Groenplaats [online] https://id.erfgoed.net/themas/309 (Geraadpleegd op 23-06-2021)