Sint-Amandstraat

Beschrijving

Afhellend van de Sint-Kwintensberg tot de zuidkant van het Sint-Pietersplein. De oostelijke straatkant kwam slechts tot stand na de aanleg van het Sint-Pietersplein in 1848-1851 naar de urbanisatieplannen van Ch. Leclerc-Restiaux; daarbij werd de westzijde van de heuvel alhier afgevoerd voor het nivelleren van het plein. Halverwege de Sint-Amandstraat, tot dan de Kanunnikstraat geheten, werd het Sint-Amandplein in terrasvorm aangelegd met een monumentale trap om het niveauverschil met het Sint-Pietersplein te overbruggen.

Ter hoogte van dit plein, met uitzicht op de Sint-Pieterskerk en -abdij werd in 1898 in de Sint-Amandstraat de zogenaamde "Sint-Pieterstoren" opgetrokken met merkwaardige en kwaliteitsvolle art-nouveaugevel en cabaretzaal naar ontwerp van architect A. Van Hoecke-Dessel, gesloopt in 1974 en vervangen door een nieuw flatgebouw.

Voorts voornamelijk eenvoudige burgerhuizen van drie bouwlagen en twee of drie traveeën uit de tweede helft van de 19de eeuw, veelal met gewijzigde gevelordonnantie of vernieuwd gevelparement. Enkele lijstgevels behielden hun originele bepleistering of vensteromlijstingen op de bovenverdieping. (nummer 3, 7, 9, 29, 30, 32); nummer 21 met behouden houten winkelpui (verbouwd).