Sint-Kwintensberg

Beschrijving

Smalle, licht gebogen straat die afdaalt van de Sint-Amandstraat tot de Kortrijksepoortstraat. Voorheen zogeheten Sint-Pieters-Vrouwenstraat naar de parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw-Sint-Pieters die zich op het Sint-Pietersplein bevond ten noordwesten van de abdijkerk van de Sint-Pietersabdij. Deze 13de-eeuwse kerk werd echter in 1799 gesloopt. De huidige straatnaam werd vroeger evenals Plattenberg gebruikt om de hoogste berg van Gent aan te duiden, die echter gedeeltelijk genivelleerd werd (1847-1850) bij de aanleg van het Sint-Pietersplein en de omliggende straten. Op de Plattenberg bevond zich de Sint-Quintinuskapel met een bijhorende kluis, gesticht circa 1300 door abt Arnold van Zwijnaarde, opeenvolgend tot 1580 door verschillende religieuzen betrokken. Kapel vervolgens gebruikt als opslagplaats.

Na 1760 verlaten, niet meer onderhouden en vervallen. Waarschijnlijk bij het nivelleren van de Plattenberg gesloopt. Toen op dezelfde plaats in 1856 aan de opbouw van een neogotische kapel begonnen werd waren er geen sporen meer van de oude kapel. Slechts enkele sterk aangepaste oude kernen herinneren eraan dat we hier met een van de oudste straten van de voormalige Sint-Pietersheerlijkheid te doen hebben. Er komen voornamelijk eenvoudige rijhuizen van twee of drie bouwlagen voor uit de tweede helft van de 18de en de eerste helft van de 19de eeuw met veelal verbouwde benedenverdiepingen en gewijzigde gevelbekleding (nummer 3-5 (gesloopt), 13-15 (gesloopt), 60, 66, 68, 78, 80, 85) en voorts vooral vrij recente nieuwe bouw of totaal vernieuwde gevels aan de straatkant met onpaar nummer. Aan de overkant overwegen bepleisterde 19de-eeuwse lijstgevels, de eenvoudigste met omlijste bovenvensters op doorgetrokken lekdrempels en met versierd hoofdgestel (nummer 10, 12, 14, 64). Over het algemeen smalle perceelbreedten en beperkte bouwhoogte ondanks recente aanpassingen en bouw. Hierbij is nummer 20-22 een duidelijke poging tot hedendaagse invularchitectuur, jammer genoeg is er geen echte benedenverdieping doch slechts een brede toegang voor parking.