Geografisch thema

Tweekerkenstraat

ID
3132
URI
https://id.erfgoed.net/themas/3132

Beschrijving

Doodlopend straatje aan de oostzijde van het Sint-Pietersplein en samen hiermee aangelegd tussen 1846 en 1851. De rechterstraatwand is volledig ingenomen door de zijgevel van de huidige parochiekerk van Onze-Lieve-Vrouw-Sint-Pieters. De straatnaam verwijst echter nog naar het naast elkaar bestaan van de Onze-Lieve-Vrouwekerk (gesloopt in 1799) en de voormalige Sint-Pietersabdijkerk. De linkerstraatwand sluit volledig aan bij het Sint-Pietersplein waarbij nummer 1 symmetrisch ontworpen is met de zijgevel van het Sint-Pietersplein nummer 7 en gescheiden door een vijf traveeën brede gevelwand van een magazijn, heden eigendom van de Rijksuniversiteit Gent.


Bron     : Bogaert C., Lanclus K. & Verbeeck M. met medewerking van Linters A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen  in Vlaanderen 4NB Z-W, Brussel - Gent.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen, Verbeeck, Mieke
Datum  :


Relaties

 • Omvat
  Bakstenen gebouw

 • Omvat
  Neoclassicistisch ensemble

 • Omvat
  Stadswoning

 • Is deel van
  Gent zestiende-eeuwse stadsuitbreiding


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Tweekerkenstraat [online] https://id.erfgoed.net/themas/3132 (Geraadpleegd op )