Geografisch thema

Verdedigingstraat

ID
3134
URI
https://id.erfgoed.net/themas/3134

Beschrijving

In de jaren 1880 vatte men de sanering aan van het gebied Eekhout dat, met de Kattenberg, als hoogste punt van de stad, lange tijd onbebouwd gebleven was, maar in de 19de eeuw een concentratie kende van talrijke arbeiderswoningen in kleine steegjes. Bij het slopen van de Bataviawijk voor het oprichten van de universiteitsgebouwen, meer bepaald het "Instituut der Wetenschappen" in de J. Plateaustraat, werd ook deze wijk onder handen genomen. Met het Prudens Van Duyseplein als centraal punt werd planmatig een nieuwe wijk ontworpen op de helling van de Blandinusheuvel met een stratenpatroon in radiaalstructuur (zie ook Prudens Van Duyseplein).

Recht straatverloop opklimmend van de Kortrijksepoortstraat naar het Prudens Van Duyseplein, ongeveer daterend van 1883. Aan beide zijden afgezoomd met lijstgevels van twee of drie bouwlagen onder een verspringende kroonlijstlijn door het stijgende straatniveau. Bepleisterde, beraapte of bakstenen lijstgevels van het doorsneetype: met getoogde, omlijste vensters op lekdrempels en nummers 15-17, 19-21, 23-25, 16-18 met rechthoekige bovenvensters en doorlopende lekdrempels.


Bron     : Bogaert C., Lanclus K. & Verbeeck M. met medewerking van Linters A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen  in Vlaanderen 4NB Z-W, Brussel - Gent.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen, Verbeeck, Mieke
Datum  : 1979


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Verdedigingstraat [online] https://id.erfgoed.net/themas/3134 (Geraadpleegd op 27-01-2021)