Geografisch thema

Willem Tellstraat

ID
3141
URI
https://id.erfgoed.net/themas/3141

Beschrijving

Rechte straat, opklimmend van de Bagattenstraat tot de Jozef Plateaustraat, getrokken in 1867 en verlengd in 1889 na de aanleg van de Jozef Plateaustraat. Haar benaming ontleent zij aan de Schuttersmaatschappij Willem Tell, opgericht in 1828, die sinds 1848 haar oefenterrein en lokaal bezat in de Bagattenstraat.

Vrij homogene bebouwing uit de tweede helft van de 19de eeuw met kwalitatief gelijkwaardige bepleisterde en witgeschilderde lijstgevels van drie bouwlagen en meestal drie, soms twee traveeën en met enkelhuisopstand. Bredere gevels van vier traveeën zijn veelal van het dubbelhuistype. De benedenverdiepingen zijn uitgevoerd met imitatiebanden of -bossage. Vensterregisters worden horizontaal gemarkeerd door kordons of versierde borstweringen. Steekboogvormige of rechthoekige muuropeningen, op de bovenverdieping in geprofileerde omlijstingen gevat. De gevels verschillen enkel in de verdere versiering van vensters of borstweringen, in de toevoeging van erker, balkon of leuningen. Soms wordt een licht uitspringende middentravee toegepast en verder zijn er slechts kleine niveauverschillen tussen de meestal versierde hoofdgestellen.


Bron     : Bogaert C., Lanclus K. & Verbeeck M. met medewerking van Linters A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen  in Vlaanderen 4NB Z-W, Brussel - Gent.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen, Verbeeck, Mieke
Datum  :


Relaties

  • Omvat
    Burgerhuis

  • Is deel van
    Gent zestiende-eeuwse stadsuitbreiding


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Willem Tellstraat [online] https://id.erfgoed.net/themas/3141 (Geraadpleegd op )