Geografisch thema

Aambeeldstraat

ID
3146
URI
https://id.erfgoed.net/themas/3146

Beschrijving

Verbindt Weversstraat met Reinaertstraat. Aangelegd bij Koninklijk Besluit van 1863.

Typische doorsneebebouwing: enkelhuizen met bepleisterde lijstgevel van twee en een halve bouwlaag doorgaans in serie opgetrokken en vooral op de pare zijde voorzien van een nieuw parement. Twee goed bewaarde reeksen op de onpare zijde: nummers 21-25 met rechthoekige vensters, en vooral nummers 27-53, voorbij de elleboog in de straat, homogene huizenrij met getoogde muuropeningen versierd met imitatiebanden op de begane grond, vensteromlijstingen met sluitsteen op de hoofdverdieping en doorlopende lekdrempels op de bovenste, halve verdieping. Doorgaans met bewaard houtwerk. De gemeentebelasting op vensteropeningen verklaren de blinde vensters boven de deur van de huurwoningen.


Bron     : Bogaert C., Lanclus K. & Verbeeck M. 1983: Inventaris van het cultuurbezit in BelgiĆ«, Architectuur, Stad Gent, 19de- en 20ste-eeuwe stadsuitbreiding, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4NC, Brussel - Gent.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen, Verbeeck, Mieke
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Aambeeldstraat [online] https://id.erfgoed.net/themas/3146 (Geraadpleegd op )